Oude symbolen met negatieve betekenis

Het pentagram

Afgelopen weekend kreeg ik meerdere malen te horen dat het pentagram een slecht symbool is en zelfs een connectie zou staan met satanisme en occulte zaken, maar na wat uitleg toch nog wat mensen kunnen overtuigen van de onschuldigheid  van het pentagram. Het pentagram is namelijk een van de oudste symbolen van alle symbolen en komen daarom ik heel veel culturen voor.

 

Het pentagram is van oorsprong een voorchristelijk symbool. De oudste vondsten zijn gevonden in het oude Griekeland en Babylonië, maar ook op Sumerisch aardewerk. Ook in China en Japan is het pentagram al sinds de oudheid bekent. Een filosofische stroming uit Zuid-Italië beschouwde het pentagram als het symbool van perfectie, omdat deze deel uitmaakt van de theorie van de Gulden Snede.

 

Op zich is het opmerkelijk dat het oude christendom het pentagram zagen als de vijf zintuigen van de mens en later zelfs voor de vijf wonden van jesus.